Co to znaczy koszerne jedzenie?
Koszernym jedzeniem określa się żydowską żywność. Ma ona pewne zasady, których muszą przestrzegać Żydzi. Co jest dozwolone, a co zakazane w koszernej kuchni? Poznaj przepisy na smaczne potrawy. Dowiedz się, co oznacza koszerne jedzenie. O czym należy pamiętać? Jakie mięso jest dozwolone? Czy nabiał może być spożywany razem z mięsem? Odpowiadamy na Twoje pytania!
Rodzaje żywności koszernej
Żywność koszerną można podzielić na 3 kategorie:
- Mięso (fleishig) – przeżuwaczy bądź drób
- Nabiał (milchig) – ser, masło, jogurt i mleko
- Pareve – pozostałe na przykład jajka, ryby oraz składniki pochodzenia roślinnego
Warto wiedzieć, że mięso nie może być serwowane lub spożywane razem z nabiałem. Przybory i sprzęty muszą być przechowywane osobno. Po spożyciu mięsa należy odczekać około 1-6 godzin, aby spożyć produkt mleczny.
Przeczytaj również: Koszerna żywność jako element kuchni ortodoksyjnej
Co oznacza koszerne jedzenie?
Jedzeniem koszernym określa się dozwolone jedzenie. Określane jest regułami, które obowiązują w żydowskim prawie. Oznacza również warunki, w jakich muszą być produkowane i spożywane. Zasady koszerności znajdują się w księdze Torze. Warunkiem jest niespożywanie mięsa wraz z produktami mlecznymi. Pomiędzy posiłkami powinna być przerwa. Warto szukać certyfikatu koszerności na artykułach spożywczych. Cechują się nim spożywcze artykuły, które mają zaświadczenie od agencji nadzoru koszerności lub rabina.
Tak zwane prawo mojżeszowe, czyli halacha dzieli pokarmy na 2 grupy: dozwolone (kaszer) i zakazane (teref). Przykładem może być zakazana nerw kulszowa. Owoce z kolei powinny pochodzić z dojrzałych drzew, które mają co najmniej 3 lata.
Jedzenie koszerne – mięso i rośliny
Żydzi mogą spożywać spośród mięsa:
- Cielęcinę
- Sarninę
- Baraninę
- Jagnięcinę
- Kozinę
- Wołowinę
Ważne jest przygotowanie. Sprowadza się od błogosławieństwa, użycia noża i pozbawienia krwi. Dopiero wtedy można zacząć przyrządzać. Niedozwolone są za to: wieprzowina, konina, oślina czy dziczyzna. Spośród koszernego ptactwa wyróżnia się kurę, gęś, kaczkę, indyka, gołębia, kuropatwę, bażanta oraz przepiórkę. Do koszernych ryb należą: pstrąg, śledź, łosoś czy karp. Zakazane są za to rekiny, węgorze czy jesiotry. Spośród roślin i warzyw dozwolonych zalicza się cebulę, ziemniaki, marchew, bakłażan, cukinia oraz papryka. Ponadto stosuje się przyprawy na przykład cynamon, imbir czy czosnek.
Jak wygląda kuchnia żydowska?
Do koszernych potraw zalicza się hummus czy sałatki. Kuchnia żydowska jest pełna mlecznych produktów. Na śniadanie można zjeść mleko, jogurt czy twaróg. Często spożywa się pasty warzywne, jajeczne i rybne. Zupy są gęste: krupnik, rosół, barszcz czy soczewicowa. Zamiast śmietany do zup bez mięsa dodaje się roztrzepane jajka. Oprócz ryb na obiad można przygotować gulasze, kotlety, steki czy pulpety. Poza tym je się pierogi, placki z rodzynkami, naleśniki czy placki ziemniaczane.
Przepis na sabih sprowadza się do przygotowania:
- Bakłażanów – 2 dużych lub kromek upieczonego chleba
- Jajek – ugotowanych na twardo
- Pikantnych pikli i mango
- Sosu tahini
- Pasty zhoug
- Przypraw – sól, pieprz, sumak czy kumin
Na sałatkę sprawdzą się pomidory, ogórki, natka, sok z cytryny, dymka, oliwa czy sól i pieprz. Obierz wzdłuż bakłażany i pokrój w paski. Przypraw solą, rozłóż na tacy i odczekaj 30 minut. Przetrzyj papierowym ręcznikiem. Następnie smaż częściami na rozgrzanym oleju. Osusz je, a potem zmieszaj posiekane składniki. Dołącz oliwę i sok z cytryny. Dopraw i wymieszaj. Ułóż na talerzach tortille. Dodaj sos tahini. Rozłóż bakłażany i polej je sosem. Na nie połóż pokrojone na ćwiartki jajka. Posyp je solą i pieprzem. Dodaj kawałki chleba i polej sosem. Dołącz pastę zhoug, pikle z mango oraz sałatkę z warzyw.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana