Ekologiczne standardy w produkcji opakowań na żywność
Punkty oferujące sprzedaż żywności powinny dysponować stosownymi opakowaniami. Takie elementy umożliwiają zakup potrawy na wynos. Ważną kwestią związaną z bezpieczeństwem konsumentów jest używanie ekologicznych opakowań. Pojemniki bez niebezpiecznych substancji są gwarancją dobrego smaku i zdrowia. Opakowania kartonowe, styropianowe i plastikowe muszą więc spełniać pewne standardy. Jakie to są wymogi?
Biodegradowalne opakowania na żywność dla restauracji i punktów gastronomicznych
Pierwszym warunkiem, jakie muszą spełnić opakowania zwane ekologicznymi, jest ich pełna biodegradowalność. W praktyce oznacza to, że takie pojemniki są przyjazne naturze, a po rozkładzie nie pozostawiają po sobie szkodliwych i toksycznych substancji.
Kolejną kwestią, która czyni opakowania ekologicznymi, jest możliwość ich recyklingu. To właśnie w takim procesie powstają nowe pudełka i inne elementy wytwarzane z surowców wtórnych. Do ekologicznych opakowań na żywność należą m.in.:
rożki papierowe,
tacki tekturowe,
pudełka tekturowe,
pojemniki wielokomorowe.
Ekologiczne pojemniki z pulpy papierowej na żywność i napoje
Pulpa papierowa jest tworem biodegradowalnym, który uzyskuje się w procesie recyklingu. Papierowe kubki, pudełka oraz ekologiczne pojemniki na zupę dają gwarancję zdrowia i smaku. Farby używane do zdobienia takich pudełek są specjalnie opracowane, tak aby umożliwić bezpieczny kontakt z żywnością.
Pulpa papierowa jest więc bardzo popularnym surowcem do produkcji wielu typów opakowań. Wśród takich elementów są m.in. wielokomorowe pojemniki na drugie danie, wytłaczanki na jajka, miski na zupę, kartony na napoje oraz inne pudełka.
Aby zakupić ekologiczne opakowania na żywność, warto skontaktować się z firmą Cornetdesign SHOP z Lubska.
Szklane i aluminiowe pojemniki na żywność to gwarancja zdrowia i ekologii
Mało popularnym rozwiązaniem stosowanym w restauracjach są pojemniki szklane, które jednak często są użytkowane w gospodarstwach domowych. Takie pudełka są doskonałe do przechowywania każdego typu żywności i nie wchodzą w interakcję z kwasami zawartymi w jedzeniu.
Bardziej popularną wersją pudełek w restauracjach są produkty z aluminium, które także nie wchodzą w interakcję z żywnością i zachowują temperaturę jedzenia. Tak przygotowane opakowania są nie tylko trwałe, ale umożliwiają sukcesywny recykling.
Podsumowując, opakowania ekologiczne na żywność muszą być przyjazne środowisku oraz ludziom. Surowce użyte do ich produkcji powinny być więc nietoksyczne oraz umożliwiać ekologiczny sposób utylizacji.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana