Grzyby jadalne: Kurki czyli pieprzniki jadalne

Pieprznik jadalny, potocznie zwany kurką to jadalny gatunek grzybów, które najłatwiej znaleźć w polskich lasach. Dzięki swojemu charakterystycznemu aromatowi i delikatnemu smakowi są rarytasem pożądanym przez koneserów.Autor: Małgorzata Osińska

Pieprznik jadalny, czyli słynne żółte kurki

Pieprznik jadalny, czyli słynne żółte kurki

Lisica, liszka, kurza nóżka (stopka), pieprzyk, stągiewka – to nazwy kurek w różnych rejonach Polski. Malutkie, żółte grzybki są bardzo popularne i pojawiają się po deszczu jako jedne z pierwszych. Łatwo je dostrzec, ponieważ nigdy nie rosną pojedynczo, wyróżnia je mocno żółty, prawie pomarańczowy kolor. Rosną w lasach iglastych i lubią przede wszystkim towarzystwo sosen i świerków.

Pieprznik jadalny nie bez powodu otrzymał taką nazwę – ma delikatnie ostrawy smak (a jak na grzyb jadalny to dość nietypowe), charakteryzuje go także lekki, słodkawy zapach, niektórym przypominający świeże morele. Subtelny smak pieprzyka i jego twardy miąższ, pozwalają eksperymentować na wiele różnych sposobów i łączyć grzybki z innymi składnikami.

Zaskakującym, choć już dobrze znanym połączeniem, jest jajecznica z kurkami. Lekka konsystencja słonych jajek z mięsistymi słodkawymi liszkami jest kontrastem smakowym, do którego chętnie się wraca. Zupa krem z kalafiora z całymi, delikatnie podsmażonymi kurkami, to danie idealne na rozpoczęcie obiadowej uczty. Zwieńczeniem dnia może być pyszna pasta z sosem kurkowym i kozim serem lub lekkie grzanki (kurki, ser kozi, suszone pomidory, bazylia) na letni ciepły wieczór w gronie przyjaciół.


Napisz komentarz: