Kuchnia indyjska

Wpisano: 05.05.2011 | Tags:

Kuchnia indyjska- dwa światy połączone mostem przypraw.

Indie uznawane są za najbardziej aromatyczny kraj na kuli ziemskiej. Działają na zmysł powonienia i smaku tysiącem dostępnych tam przypraw. Kuchnia indyjska to dwa odmienne światy, dzielące kraj na części. Wielką rolę odgrywa tu religia, która w obu rejonach tworzy własne kompozycje produktów użytych w serwowanych daniach.

Islam i Mongołowie mają szczególne znaczenie dla północnej kuchni indyjskiej. Muzułmanie nie jedzą mięsa wieprzowego lecz w większości ich kulinarnych specjałów dominuje baranina, kozina oraz drób. Potrawy mięsne dostępne są tylko na północy Indii. W tej części kraju popularne są również potrawy mączne np. chlebek capatti przypominający kształtem duże placki. Północ to synonim delikatności. Większość przypraw, w tym również curry, jest bardziej łagodna i subtelna, niż na południu. Symbolem ostrego wegetarianizmu są Indie Południowe- królestwo pikantnych i wyrazistych w smaku i zapachu przypraw.

Interesujące są sposoby spożywania posiłków, które różnicują dwa światy. Na północy kraju jada się sztućcami, po przeciwnej stronie palcami prawej ręki.

Kuchnia indyjska to kraina wielkich kontrastów, tych ostrych i delikatnych zarazem.


Komentowanie jest zablokowane.