Jakie noże wybrać do lokalu gastronomicznego?
Nóż należy do podstawowego wyposażenia zarówno każdej kuchni, jak i lokalu gastronomicznego. W profesjonalnej gastronomii noże odgrywają dużą rolę. Trzeba wiedzieć, które z nich wybrać do naszego lokalu. Poszczególne grupy produktów spożywczych wymagają osobnego traktowania. Poznaj rodzaje noży gastronomicznych. Sprawdź, jak prawidłowo o nie dbać i na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Jakie są rodzaje noży gastronomicznych?
Akcesoria kuchenne powinny być dobierane w zależności od tego, w czym specjalizuje się dany lokal. Rodzajów noży jest naprawdę dużo. Istnieje podstawowa gama ostrzy, która powinna być obecna w każdej kuchni – niezależnie czy profesjonalnej, czy domowej. Jeżeli masz dobry zestaw noży, to krojenie czy siekanie warzyw, owoców lub mięsa nie stanowi żadnego problemu. Dobry sprzęt gastronomiczny to podstawa każdego lokalu.
Do tego typu ostrzy zaliczyć można takie podstawowe akcesoria jak obieraki do warzyw – przydadzą się one każdemu. Do najbardziej popularnych noży należą noże Santoku – jest to połączenie noża kuchennego z tasakiem.
Taka konstrukcja sprawia, że nóż idealnie radzi sobie z krojeniem, siekaniem, szatkowaniem oraz porcjowaniem. Santoku mierzą od 15 – 18 centymetrów. Dostępna jest również ich dłuższa odmiana, czyli Kamagata, która może mieć długość nawet 24 centymetry. Grzbiet klingi schodzi tutaj w dół i kończy się ostrym czubkiem. Dzięki temu krojenie zarówno od siebie, jak i do siebie jest wygodniejsze.
Dania w restauracjach wymagają odpowiedniej dekoracji. Sposób podania jedzenia się liczy. Dlatego też warto zainwestować w noże, dzięki którym możemy ozdobić owoce i warzywa. Taka umiejętność wymaga wprawy, ale trening czyni mistrza. Taka kompetencja zostanie doceniona zarówno przez pracodawców, jak i przez klientów.
W restauracjach czy w sklepach mięsnych obowiązkowo powinny znaleźć się tasaki, które świetnie radzą sobie z obróbką mięsa. Do ziół idealne są noże kolebkowe. Wszelkiego rodzaju ostrza w kuchni są nieocenione. Do porcjowania drobiu odpowiednie są specjalne nożyce. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, które sprawdzi się w różnego rodzaju punktach gastronomicznych.
Jak prawidłowo dbać o noże?
Dobra ostrość ułatwia pracę. Dlatego też noże powinny być poddawane regularnemu ostrzeniu. Częste używanie sprawia, że ostrza się tępią – nawet te najlepsze. Ostrzałka do noży jest niezbędna. Warto zainwestować w przyrząd, który posiada ostrza diamentowe lub ceramiczne. Na rynku można znaleźć ostrzałki manualne i elektryczne. Wybór zależy od indywidualnych preferencji.
Istotne jest również odpowiednie przechowywanie. Możesz zainwestować w listwę magnetyczną i przechowywać noże na ścianie. Inny sposób to specjalny organizer w szufladzie, dzięki któremu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że twoje noże ulegną uszkodzeniom mechanicznym. Dostępne są także specjalne bloki na noże, dzięki którym potrzebne akcesoria będziesz miał zawsze pod ręką. Najgorszym pomysłem jest trzymanie noży luźno w szufladzie.
Odpowiednia pielęgnacja wiąże się także z prawidłowym utrzymywaniem noży w czystości. Nie należy ich trzymać w zlewie, a od razu po umyciu najlepiej wytrzeć je i odłożyć na miejsce. Przestrzeganie tych zasad sprawi, że te kuchenne akcesoria będą nam służyć przez długie lata.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie noży?
Przede wszystkim najważniejsza jest jakość. Zwróć uwagę, z jakiego materiału stworzone są akcesoria kuchenne. Warto mieć kilku sprawdzonych producentów. Dobrze poczytać opinie w internecie lub zasięgnąć opinii od osób, które pracują w innych lokalach gastronomicznych. Dzielenie się doświadczeniem sprawia, że możemy dokonywać lepszych wyborów.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana