Jakie umiejętności musi posiadać kelner?
Jadając w restauracjach, z pewnością miałeś do czynienia z różnymi kelnerami. I choć w każdej z nich rolą takiej osoby było podanie potraw do Twojego stolika, to na pewno zauważyłeś, że każda z nich robiła to w nieco inny sposób. Dobry kelner to nie tylko pracownik, który sprawnie przyjmie zamówienie i postawi przez Tobą talerz. To fachowiec, od którego umiejętności w dużej mierze zależy to, czy odwiedzisz taką restauracje po raz kolejny.
Co należy do obowiązków kelnera?
Zakres obowiązków takiego pracownika jest uzależniony od charakteru restauracji i sposobu jej organizacji. Do podstawowych zadań kelnera należy przyjmowanie zamówień, doradzanie gościom w kwestii wyboru potraw, przynoszenie zamówionych dań oraz zbieranie ze stolików pustych naczyń.
Przeczytaj również: Co mają do zaoferowania hotelowe restauracje?
Jak wyjaśnia szkoleniowiec z firmy B & K, te z pozoru proste czynności powinny być wykonywane w określony sposób. Według znajomości zasad serwisu można ocenić, czy masz do czynienia z wykwalifikowanym pracownikiem.
Warto zwrócić uwagę, że kelner często jest jedyną osobą, z którą gość restauracji ma kontakt podczas wizyty. Taka osoba stanowi wizytówkę lokalu i jest jego przedstawicielem. To w dużej mierze od jego umiejętności i nastawienia zależy satysfakcja odwiedzających. I nie chodzi tutaj jedynie o czas oczekiwania na dania. Pracownik serwisu ma w tym zakresie ograniczone możliwości i wiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Istotniejsza jest umiejętność zaprezentowania karty, czego podstawą jest jej doskonała znajomość. Kelner powinien także umieć dobrać alkohol do rodzaju potrawy, a także sprawnie i estetycznie go podać.
Przeczytaj również: Restauracja jako świetne miejsce na organizację imprezy okolicznościowej
Dobry kelner – czyli jaki?
Dobry kelner przede wszystkim powinien być osobą doskonale zorientowaną w zasadach podawania potraw. Na poziom profesjonalizmu mogą mieć wpływ pozorne drobiazgi, takie jak strona, z której przed gościem postawiony zostanie talerz. Rzeczą niezbędną jest znajomość karty oraz umiejętność dobrania dania do preferencji gościa. Nie można również zapomnieć o tak zwanych miękkich umiejętnościach kelnera. Taka osoba przede wszystkim powinna lubić pracę z ludźmi. Pozytywne nastawienie oddziałuje na gości i tworzy przyjemną atmosferę, do której chcą wracać. Ważna jest też umiejętność prowadzenia niezobowiązującej rozmowy oraz cechy takie jak entuzjazm i pogodne nastawienie. Wielu kelnerów jako podstawowe atuty niezbędne w ich pracy wskaże także wyrozumiałość i dużą dozę cierpliwości.
Przeczytaj również: Dlaczego restauracja to dobre miejsce na chrzciny?
Jeśli chcesz zostać kelnerem, warto rozważyć zapisanie się na specjalne szkolenie. Taki kurs zawiera dużą dawkę wiedzy teoretycznej oraz zajęcia praktyczne prowadzone przez fachowców z wieloletnim doświadczeniem w branży. Dobrym pomysłem jest także zatrudnienie się w lokalnej restauracji, aby sprawdzić, czy taka praca jest dla Ciebie. Kelner to w końcu nie tylko osoba, która podaje dania.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana